lauantai 9. maaliskuuta 2013

Ihanat ja helpot macaron-leivokset

Macaronien tekeminen on hauskaa puuhaa! Netissä on useita kertomuksia epäonnistuneista leivoksista, mutta itse olen onnistunut tällä reseptillä aina. Suhteellisen hyvin. Teen macaronini ranskalaiseen marenkiin. Macaron reseptini on sekoitus useista netistä löytyneistä ohjeista. Not So Humble Pie -blogista löytyy kattavin löytämäni macaron -ohje.

Munanvalkuaisia ehdotetaan useissa resepteissä säilyttämään yön yli kelmulla suojattuna huoneenlämmössä. Olen kokeillut tätä, niiden säilyttämistä jääkaapissa yön yli sekä käyttänyt suoraan huoneenlämpöisistä kananmunista. Tuloksessa en ole havainnut eroa.

Lisäksi, ensimmäisellä kerralla macaroneja tehdessäni lisäsin 40 grammaa sokeria suoraan valkuaisten joukkoon. Tämän jälkeen luin, että sokeri pitäisi lisätä sekaan pikkuhiljaa. Nyt olen tehnyt macaroneja molemmilla tavoilla, eikä niissä ole mitään eroa. Marenkivaahdosta tulee kovaa ja paikallaan pysyvää kumminkin päin.



Lakritsimacaronit kinuskitäytteellä (ohje alla)

 
Macaronit lemon curd -täytteellä

Macaron-ohje

3 munan valkuaista (noin 100-110 grammaa)
40 grammaa sokeria (noin 4 rkl)
100 grammaa mantelijauhetta
175 grammaa tomusokeria (noin 3 dl)
(elintarvikeväriä)
(vaniljasokeria, kaakaojauhetta, lakritsijauhetta tms.)

Vatkaa munanvalkuaisia ja sokeria (tässä suositellaan usein erikoishienoa sokeria, mutta olen käyttänyt tavallista ruokosokeria yhtä onnistuneesti). Vatkaa, kunnes marenki on hyvin tahmeaa ja jää huipuiksi pystyyn. (Lisää geelimäinen elintarvikeväri)

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri, (jauhemainen elintarvikeväri ja jauhemaiset makuaineet) keskenään. Siivilöi ne marenkivaahtoon ja taittele sekaisin nuolijalla. (Lisää nestemäinen elintarvikeväri). Varo jättämästä taikinaa liian kovaksi tai sekoittamasta liian löysäksi. Tarkastele kuinka kääntämäsi taikina valuu muun taikinan joukkoon, kunnes saat sopivan tuloksen.

Kuvassa näkyvien keltaisten macaronien taikina on sopivan sekoitettu. Turkoosien macaronien taikina jäi hieman alisekoitetuksi, jonka takia ne jäivät korkeammaksi ja päälle jäävät huiput eivät tasaantuneet.

Pursota macaronit leivinpaperille ja kopauta leivinalustaa pari kertaa kovaa pöytää vasten jotta macaronien sisään jäänyt ilma pääsee pakenemaan (tämä estää macaroneja halkeilemasta myöhemmin). Jos macaronien pintaan jää ilmakuplia, puhkaise ne esim. hammastikulla. Anna leivosten levätä huoneenlämmössä noin puolen tunnin - tunnin verran, jotta niiden kuori jähmettyy. Paista 150 asteessa 12-14 minuuttia (kiertoilmauunissani tämä on sopiva aika). Odota, että puolikkaat jäähtyvät ennenkuin irroitat ne leivinpaperista ja lisäät täytteen.

Macaronien pohjien ei tulisi halkeilla, kun irrotat ne leivinpaperista. 

Lakritsimacaronit

Tee yllä olevan ohjeen mukaan, mutta lisää tomusokeri-mantelijauhoseokseen 3 tl lakritsijauhetta (ostin omani Stockmannilta) sekä ripaus jauhemaista punaista elintarvikeväriä (Apteekista).
Täytin lakritsimacaronit suolaisella kinuskitäytteellä (ohje alla) mutta uskon, että myös sitruunatäyte toimisi loistavasti lakun maun kanssa.


Suklaatäyte

100g tummaa suklaata (käytän Fazerin premium 70% leivontasuklaata)
1 dl vispikermaa
(sokeria maun mukaan, jos pidät makeammasta)
(piparminttuöljyä, sitruunankuoriraastetta, inkivääriä, yms.)

Rouhi suklaa hienoksi. Kuumenna kerma (ja sokeri). Kun kerma kiehahtaa lisää joukkoon suklaa. Kun sulkaa on sulanut sekoita kunnes tasaista, mutta varo ylisekoittamasta.


Suolainen kinuskitäyte

100g sokeria
1 dl vispikermaa
hyppysellinen sormisuolaa
70 grammaa voita

Sulata sokeri kattilassa ja kuumenna kerma mikrossa. Kun sokeri on sulanut ja rusehtunut lisää varovasti kerma joukkoon. Sekoita ja jätä jäähtymään. Kun kinuski on viilennyt sen verran, ettei voi enää sula sinne, lisää joukkoon voi sauvasekoittimella vatkaten.
Resepti on mukailtu täältä.

2 kommenttia:

  1. voiko käyttää nestemäistä väriainetta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu silläkin, tosin jauhemainen on turvallisempi. Lisää nestemäinen väriaine valkuaisvaahtoon.

      Poista