maanantai 8. huhtikuuta 2013

Happywingsit ja sakeat sinisimpukat


Tervesiä Espoosta! Seuraavia herkkuja söimme siellä syntymäpäiväjuhlilla. Kokeilimme Modernist Cuisinen reseptiä Crispy Chicken Wings, Korean-Style sekä Momofuku -keittokirjan Pan Roasted Bouchot Mussels with OS -reseptiä. Molemmissa ruuissa käytettiin korealaisia maustetahnoja.

Ja voi nämä siivet. Sopivan paksulla ja syvän punaisella korelaisella kastikkeella sekä rapealla kuorella ja mehukkaalla sisuksella ovat ehdottomasti hymyilyttäviä happy wingsejä. Friteerasimme sekä kanansiipiä että -koipia. Muuten resepti on helppo, mutta siinä tarvitaan muutamaa hankalammin saatavilla olevaa ainetta. Gocujangia sekä riisiviinejä. Gochujang on korealaista chilipaputahnaa ja sitä on saatavilla Hakaniemen itämaisista ruokakaupoista. Riisiviinejä ei ole Suomessa saatavilla (Alko ei ymmärrä), joten jollet ole tuonut niitä tuliaisiksi matkaltasi, reseptissä on ehdotettu korvaavia alkoholeja, kuten sakea ja kuivaa sherryä. Käytimme alkuperäisen reseptin grammamääriä, koska ne ovat nopeampia ja siistimpiä mitata hyvän vaa'an kanssa kuin tilavuusmitat. Alkuperäisestä ohjeesta löydät myös tilavuusmitat, mikäli haluat mielummin käyttää niitä.
Sinisimpukatkin olivat maukkaita. Erityisesti liemi. Ihanaa vaihtelua valkoviinisimpukoille.
Teimme ruuat sipulittomina allergian takia, mutta suluissa on myös alkuperäisten reseptien sipulimäärät.

Kiitos Espoo! :)




Happy wingsit

1 kg kanan siipiä
marinadia (resepti alla)
kastiketta (resepti alla)
friteerausöljyä, esim rypsiöljyä
40 grammaa vehnäjauhoja, vähintään kolme kertaa siivilöitynä (alkuperäisessä ohjeessa käytetään Wondraa, jonka korvasimme tällä)
38 grammaa perunajauhoja

Valmista kastike sekä marinadi. Marinoi siipiä ainakin 30 minuuttia. 
Mittaa perunajauhot ja jauhot kulhoon. Siivilöi ja sekoita ne läpi. Idea on, että mitä ilmavampi jauhoseos on, sitä rapeampi kuorrutteesta tulee. Pyöritä marinadiset kanansiivet jauhoseoksessa. Friteeraa noin 175 asteisessa öljyssä 7 minuuttia (mikäli käytät koipia, pidennä aikaa hieman). Älä lisää liian montaa kananpalaa öljyyn kerralla, jotta se ei jäähdy liikaa. Liian viileässä öljyssä paloista tulee rasvaisempia.
Tarjoile wingsit kastikkeen kanssa. Me tarjoilimme kastikkeen pienistä kulhoista, joihin dippasimme siivet. Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan peittämään siivet kastikkeella ja tarjoilemaan.

Marinadi

100 grammaa maapähkinäöljyä
70 grammaa michiu riisiviiniä (alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan korvaamaan sakella, kuivalla valkkarilla tai 50 grammalla vettä + 20 gramalla vodkaa)
20 grammaa soijakastiketta
5 grammaa paahdettua seesamöljyä
5 grammaa suolaa
2 grammaa sokeria

Mittaa ja sekoita aineet yhteen. Marinoi siipiä ainakin 30 minuuttia.

Kastike

135 grammaa Gochujangia
50 grammaa sokeria
30 grammaa soijakastiketta
27 grammaa shaoxing viiniä (kokeile korvata kuivalla sherryllä)
20 grammaa paahdettua seesamöljyä
(10 grammaa hienonnettua valkosipulia)
8 grammaa hienonnettua inkivääriä

Sekoita aineet hyvin yhteen. Tarjoilimme kastikkeen huoneenlämpöisenä.

nam... 


Sakeat sinisimpukat korealaisittain
neljälle

1,5 kiloa sinisimpukoita
0.8 dl denjangia (korealaista soijapaputahnaa, voi korvata vaalealla misolla)
2 rkl sherryetikkaa
2 rkl hienonnettua inkivääriä
(2 rkl viipaloituja kevätsipulia 
6 valkosipulinkynttä viipaloituna)
0,5 dl rypsiöljyä
2,5 dl sakea
mustapippuria

Puhdista sinisimpukat.
Sekoita denjang, sherryetikka, inkivääri, (kevätsipuli ja valkosipuli) yhteen. 
Kuumenna öljy isossa ja mieluiten mahdollisimman laakeassa kattilassa. Laakea on parempi, jotta pääset helpommin sekoittamaan simpukoita, jolloin ne kypsyvät tasaisemmin. Kun öljy on kuumaa, lisää siihen simpukat. Pyöritä niitä öljyssä noin minuutin verran, lisää sake, peitä kattila kannella ja anna hautua 4 minuuttia, välillä käännellen. Nosta kansi pois ja työnnä simpukat kattilan toiselle puolelle. Lisää toisen puoleen nesteeseen denjang-seos ja sekoita se sekaan hyvin. Sekoita, kunnes simpukat ovat  peittyneet kastikkeeseen. Nosta simpukat kattilasta lautasille ja kauho päälle lientä. Koristele kevätsipulilla ja rouhitulla mustapipuurilla. Tarjoile lisäksi patonkia.


Jälkiruuaksi espressomacaroneja. 
Espressotäytteeseen tuli 100grammaa suklaata, 0,5 dl vispikermaa, yksi espressoshotti ja 3 rkl sokeria. Kerma, espresso ja sokeri kuumennetaan kattilassa. Kun seos melkein kiehahtaa, poista levyltä ja lisää joukkoon rouhittu suklaa. Anna suklaan sulaa ja sekoita tasaiseksi. 
Macaronkuoriin lisäsin 6 grammaa kaakaojauhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti