maanantai 15. huhtikuuta 2013

Italialainen munakoisovuoka on niin hyvää, että..

Italaialainen munakoisovuoka, melanzane alla parmigiana, on lempiruokani. Tein sitä kerran yksin asuessani vain itselleni neljä tuntia ja illan lopuksi tunnustin sille tunteeni. Ääneen. Niin hyvää se on oikein tehtynä. Valitettavasti valmistukseen kuluu tunteja. Onneksi lopputulosta syö päiviä, jos pystyy hillitsemään itsensä.;)


Melanzane edestä, melanzane takaa. Rakkaasta vuoasta on monta kuvaa. Mutta kun se on niin ihastuttava kaikissa. Punainen tomaattikastike valuu lautaselle, mozzarellajuustopalat lymyilevät silkkisten munakoisoviipaleiden välissä ja odottavat haarukkaa, johon tarttua kiinni.

















Melanzane alla parmigiana - Italialainen munakoisovuoka
iso uunivuoallinen, suluissa olevia ainesosia lisään välillä mukaan

munakoisot

7 munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä
(muutama desi jauhoja)
(4 kananmunaa)


tomaattikastike

4 purkkia kuorittuja tomaatteja
2 sipulia
8 valkosipulinkynttä
puntti basilikaa
(rkl kuivattua oreganoa)
(pari oksaa timjamia)
(puntti persiljaa)
(2 laakerinlehteä)
(1-2 dl punaviiniä)
(ydinluuta)
(tl kuivattuja chilihiutaleita)
oliiviöljyä
3 rkl voita
mustapipuuria


lisäksi

2-4 mozzarellaa pilkottuna
pari kourallista parmesaanraastetta
(kananmuna haarukalla vatkattuna)


Paista kattilassa oliiviöljy-voiseoksessa sipulisilppu ja hienonnetut valkosipulit. (Lisää joukkoon oregano ja timjami),(deglaseeraa punaviinillä), lisää blenderin kautta käytetyt tomaatit, puolet basilikasta, (puolet persiljasta, chilihiutaleet, ydinluu ja laakerinlehdet). Anna porista miedolla lämmöllä noin tunnin verran. Mausta mustapippurilla.

Itketin munakoisot mikrossa Modernist Cuisinen ohjeen mukaan. Se oli helpompaa kuin aiempi suolaaminen, huuhtelu ja kuivaaminen. Munakoisot leikataan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi, suolataan hyvin kevyesti ja ladotaan vuokaa kerroksittain, väliin aina talouspaperia. Mikrotin koisoja 900W 5 minuuttia (Modernist Cuisinen ohjeessa 1100W 3 minuuttia). Sen jälkeen koisot pitää vielä painaa vedettömiksi puristamalla niitä keittiöpyyhkeen tai talouspaperin välissä. Teen tämän vaiheen antaumuksella ja huolella ja puristan munakoisoviipaleita kunnolla kämmenen ja pöydän väliin. Katsellen samalla jotain netflixistä homma menee helposti mutta siinä kuluu noin tunnin verran aikaa. Mikrottaminen kuitenkin toimii hyvin ja pääsen välttämään kaikkein epämukavimman vaiheen, eli huuhtelun. Itkettämisen tärkein tehtävä ei enää ole poistattaa katkeria nesteitä munakoisoista, sillä nykyajan lajikkeet ovat sellaisenaankin hyvin maukkaita. Munakoison rakenne on sen sijaan hyvin huokoinen, ja jos paistat sen sellaisenaan, itkettämättömänä ja ylimääräisistä nesteistä puristamattomana, se imee itseensä kamalasti öljyä.

Voit leivittää munakoisot mikäli haluat. Molempi tapa on maukas. Leivitettäessä dippaa munakoisot ensin haarukalla vatkattuun kananmunaan, sen jälkeen jauhoihin ja paista oliiviöljyissä kummaltakin puolelta kullanruskeiksi. Muuten, paista puristeut munakoiso viipaleet sellaisenaan oliiviöljyssä.

Pilko mozzarella ja raasta parmesanjuusto.

Ota suuri uunivuoka ja laita pohjalle vähän tomaattikastiketta, lado päälle munakoisoa, mozzarellaa, (parmesanraastetta), basilikaa (ja persiljaa) ja uudelleen tomaattikastiketta. Huomaa, että tomaattikastiketta väleihin tulee suhteellisen vähän. Levitä sitä kaikkialle kauhan avulla. Lopuksi lisää tomaattikastiketta (vatkattu kananmuna) ja parmesanraaste. Paista ensin alumiinifolion alla 25 minuuttia 175-200 asteessa ja lopuksi viellä 20 minuuttia ilman foliota. Anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia. Melanzane on vielä parempaa seuraavana päivänä. Hyvää myös jääkaappikylmänä suoraan vuoasta syötynä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti