lauantai 14. kesäkuuta 2014

Raikas keväinen kaalisalaatti ja limelohi



Tästä on tullut mulle ihan himosalaatti sen jälkeen kun keksin yhdistää kaalin ja avocadon. Olen tehnyt tätä salaattia kahden viikon aikana viisi kertaa. Huomenna teen sitä kuudetta kertaa. Lähipiirikin on ihastunut salaattiin (kiitos muori kuvista). Olen elänyt monta päivää pelkästään tällä salaatilla. Huippua on, että tämä on aivan tosi terveellistä ja vielä vegaanista. Avocado tekee salaatista kermaisen, ilman että siitä tulee raskas. Salaatti myös säilyy loistavasti monta päivää rapsakkana ja on mahtava lounas. Sen tekemiseen kuluu viisi minuuttia. Se sopii ihanasti myös grilliherkkujen kaveriksi. Salaattia on helppo muunnella. Tämä versio salaatista limemehulla, kevätsipulilla, korianterilla ja seesamin-/kurpitsansiemenillä on tietysti meksikon makuinen ja passeli sellaisenaan tai esimerkiksi lohen seuraksi. Katkarapujen kanssa voisi tarjoilla punasipuli+sitruuna+tilli versiota. Grillattujen karitsan kyljysten kanssa kaveriksi taas sitruunaa, lehtipersiljaa ja minttua. Hauen kanssa voisi pistää hieman itämaisia makuja ja kokeilla thaibasilikaa, tilkkaa soijaa ja raastettua inkivääriä. Kuhan kanssa hienostuneen ranskalainen rakuuna+kirveli+sitruuna+valkosipuli. Tai miten olisi grillatun pihvin kanssa japanilaistyylinen perilla, riisiviinietikka, seesaminsiemen, wasabisalaatti? Negatiivisia puolia salaatissa? Kaikkia näitä tekisi mieli kokeilla, mutta varhaiskaalisesonki ei kestä koko vuotta. Syksymmällä taidan kokeilla tehdä tätä lehtikaalista, joiden pienet taimet nyt kasvavat kasvimaallani.



Itse tykkään laittaa reilusti limemehua, mutta josset ole suuri happaman ystävä, vähennä sen määrää.
Limenkuori on mahtava mauste, joka menee usein hävikkiin. Siitä tulee supersimppeli ja maittava marinadi kalalle. Jos minulla ei olisi maailman sympaattisimpia kanoja kuopsuttamassa mökillämme, voisin suositella sitä myös broilerille. Mutta uudet ystäväni ovat vierottaneet minut kanaruuista ja saaneet minut parempien kananmunaherkkujen makuun.:) Niiden munista tulee muuten niin hyvää majoneesia, ettei voi käsittää! Pitäisi siis varmaan tehdä myös klassisempaa coleslawta majoneesilla, mutta kun: avocado. on. hyvää!



Raikas kaalisalaatti
reilu määrä kahdelle pääruuaksi, tai useammalle lisukkeeksi

pieni varhaiskaali, noin 400 grammaa
iso avocado
2 kevätsipulia (tai salaattisipulia, punasipulia, valkosipulia..)
punainen chili (siemenet poistettuna)
korianteripuska (tai muita yrttejä)
2 limen mehu (noin 0,5dl mehua, tai sitruunamehua tai lime+sitruunaseosta)
0,5 dl neitsytoliiviöljyä
1 rkl kookossokeria (tai vastaavaa ruskeaa sokeria)
mustapippuria
suolaa
(muutama ruokalusikallinen paahdettuja seesamin- tai kurpitsansiemeniä)

Suikaloi kaali ohueksi, kuutioi avocado pieniksi paloiksi ja hienonna kevätsipulit, chili sekä korianteri. Sekoita limen mehu, oliiviöljy sekä sokeri keskenään ja kaada salaatin joukkoon. (Lisää siemenet.) Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria. Sekoita. Valmis!

Limelohi
kahdelle

noin 300-400grammaa lohta

marinadi
noin 1 tl suolaa
kahden limen kuori raastettuna (vain vihreä osa)
1-2 tl mietoja chilihiutaleita, kuten korealaista gochugarua
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria

Sekoita marinandin ainekset keskenään. Sivele lohien päälle ja paista haluttuun kypsyyteen pannulla tai grillaa grillissä. Medium on minun mieleeni.


Tässä vielä ystäväkanaset työntouhussa!:)


5 kommenttia:

  1. Kiitos osallistumisestasi kesäkuun ruokahaasteeseen! Todella herkullisen kuulloinen ja kesäinen resepti - rakastan avokadoa ja varhaiskaalia! ;)

    http://ssiiri.wordpress.com/2014/06/01/kesakuun-ruokahaaste-varhaiskaali/

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa herkkusalaatilta. Innostuin niin, että aloin tulostaa tätä Eskolle, kunnes huomasin, että eihän meillä täällä maalla ole tulostinta. Esko on koko kevään ja alkukesän pitänyt meidät kaalisalaatissa. Siihen hän silppuaa kaalia (useimmiten vielä on käyttänyt talvikaalia), paloittelee appelsiinia, raastaa porkkanaa ja lisää hiukan oliiviöljyä ja sitruunanmehua. Se on tavallista "aurinkosalaattia".

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista Ssiiri ja Paula.

    Kuulostaa tuo Eskon aurinkosalaatti oikein hyvältä, ja siihenhän voisi hyvin lisätä avokadon joukkoon! Tähänkin varmasti sopisi appelsiini. Tosin, sitten kannattaisi ehkä hieman vähentää lime/sitruunamehun määrää.
    Noh, jää minulta nyt kaalisalaattikokkailut kuukaudeksi, kun joudun ulkomaille. Sitten palattuani ryhdyn lehtikaaliasioihin:)

    VastaaPoista
  4. Oletpa kehittänyt mainion salaatin! Kokeilen heti, kun ennätän.

    VastaaPoista
  5. Kaalisalaatti kuullostikin niin herkulta että olihan sitä pakko ruveta versiomaan juhannuksena... ;)

    https://ssiiri.wordpress.com/2014/06/22/juhannus-2014/

    VastaaPoista